DÜNYANIN GARİP YERLERİ

İnsanoğlunun binlerce yıldır keşfetmeye çalıştığı dünya neredeyse 4.5 milyar yaşında. Rüzgarlar, dalgalar, basınç, mineraller, ısı ve su gibi doğal unsurlar yeryüzümüzü her gün değişime uğratıyor.

Artık alışmış olduğumuz doğal güzelliklerin yanı sıra görünce akıl sır erdiremediğimiz bir çok ‘garip’ oluşum da var. Bu doğa harikaları görenleri kendilerine hayran bırakıyor.

Dünyanın bambaşka yerlerinde bulunan ve milyonlarca yılda oluşmuş doğal harikaların hepsini görmek kolay değil belki ama en güzel olanlardan bir tanesi de ülkemizde bulunuyor.



Pamukkale Travertenleri (Türkiye)


Havuzlarında insanların şifa bulduğu düşünülen Pamukkale Travertenleri, ülkemizin belki de en popüler turistik bölgesi.

Yeraltı sularındaki yoğun kalsiyum karbonat, basınçsız ortama çıkınca katılaşır. Kayaların üzerine incecik katmanlar halinde çöken kalsiyum karbonat birikimi zamanla yastık gibi yumuşak olan travertenleri oluşturmuştur.

Her yıl binlerce turisti ağırlayan bölge çevre kirliliğinden çok etkilendiyse de bilinçli yaptırımlar sayesinde hala doğal güzelliğini koruyor.



Retba Gölü (Senegal)

“Pembe Göl” olarak da bilinen Retba Gölü, yeryüzündeki en garip oluşumlardan biri.

Pembenin bu ilginç tonunu, sularında yoğun miktarda bulunan Dunaliella Salina isimli bir su yosunundan alıyor. Tuz yoğunluğu sayesinde yosunların çok geliştiği gölde tuzluluk oranı yılın bazı zamanlarında %40lara yaklaşıyor. Bu da hiç çaba sarfetmeden su üzerinde kalabileceğiniz anlamına geliyor!

Turistlerin büyük ilgi gösterdiği bölgenin yerlileri uzun saatler çalışarak gölden tuz çıkartıyorlar.



Marble Caves (Mermer Mağaraları) (Şili)

Şili’nin Arjantin sınırına yakın bölgesinde bulunan Mermer Mağaraları cennetten başka bir köşe !

Dalgaların yüzyıllar boyunca aşındırmasıyla mermerimsi bir görünüm kazanan bu mağaralar, Carrera Gölü’nün muhteşem mavi-yeşil sularıyla da birleşince akılalmaz bir görsel şölen yaratıyor.



Kan Gölü Kaplıcası (Japonya)

Doğal harikalarla dolu Japonya’nın, Beppu bölgesinde bulunan kaplıca, hem ürpertici hem de albenili bir görsellik sunuyor. Adının nerden geldiğini anlamak zor değil. Dokuz ayrı sıcak su kaynağından beslenen kaplıcaların suları içerdiği yoğun demir nedeniyle kıpkırmızı. Kan kırmızı göletlerden yükselen buharları izlemek bile büyülenmek için yeterli.



Devler Geçidi (Kuzey İrlanda)

17. yüzyılın başında keşfedilen Devler Geçidi günümüzde UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Volkanik bir patlama sonucu oluşan yaklaşık 40000 beşgen şekilli bazalt kolonun sıkıca kenetlenmesinden oluşuyor.

Sislerle kaplı bir Kuzey İrlanda sahilinde bulunan Devler Geçidi sanki başka bir dünyanın parçası.

Bir İrlanda halk efsanesine göre, bu sütunları Staffa Adası’ndaki sevgilisine gidebilmek için Finn MacCool isimli bir dev çakmış.


Alıntı:Uçuyos
Google+'da Paylaş

Yazar Ucuyos

Merhaba Ben Ersin 1986 Antalya doğumluyum. Tüm bloglar gibi bu Blog da boş zamanlarında okumayı tartışmayı sevenler için yapıldı. Sizde eğlenin bilgi sahibi olun!!
    Blogger Yorumları

0 yorum:

Yorum Gönder